Eric Bakker, directeur/eigenaar bij Supplydrive, staat in de gang in het BIC1-gebouw op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Supplydrive houdt zich bezig met data-uitwisseling in de keten (extern) en binnen een bedrijf (intern). Hun softwareoplossing maakt de verschillende typen data generiek, om communicatie soepel te laten verlopen. Maar nu is Bakker druk bezig. Hij zwaait even met zijn linkerarm in de lucht. Daarna draait hij de palm van zijn rechterhand om en drukt hij met zijn linkervinger in het luchtledige naast zijn rechterhand.
Bakker heeft een hololens op zijn hoofd en is bezig de data tussen de verschillende systemen te visualiseren. “We integreren alle datastromen van machines met elkaar”, zegt hij. “Met deze hololens kunnen we bezoekers echt laten zien wat er gebeurt. Het is namelijk lastig om software uit te beelden. Onze uitdaging is dat we nu acht jaar bestaan als bedrijf en op een mooie locatie in Eindhoven zitten, maar dat gebruikers ons eigenlijk niet zien. Met deze hololens kan je beleven wat er gebeurt.”
Basisstappen
Elise de Koning glimlacht als ze Bakker ziet zwaaien met zijn hololens op. De Koning is eventmanager bij Cellro en naar voren geschoven als woordvoerder van het Themaplein Productieautomatisering. “We hebben een mooie groep mensen verzameld die het thema productieautomatisering laat zien op TechniShow. Dat doen we met een fabriek, waar je je eigen product kan ingeven en alle stappen die daarin zitten kan volgen. Het proces is zowel volledig als deels geautomatiseerd te zien.”
De basisstappen zijn robotiseren, automatiseren, digitaliseren en logistieke integratie. “De partners die deelnemen vullen allemaal een stapje in. Bij mijn weten is het uniek. Niet alleen dat er een echte fabriek op een beurs staat, maar ook dat concurrenten met elkaar samenwerken. En we denken allemaal dat je in een moderne productieomgeving juist moet samenwerken. Zo’n plein komt niet tot stand als je het grotere verhaal niet ziet. Je moet je eigen belangen overstijgen, dat is in het bedrijfsleven ook zo.”
Hoe belangrijk is productieautomatisering? De Koning: “Extreem belangrijk. Iedereen is ermee bezig. En iedereen doet dat op zijn eigen manier; de ene partij is wat verder dan de andere. Maar het gaat stap voor stap. Die reis is belangrijk. Daarbij zie je ook dat maakbedrijven zich continu oriënteren op de volgende stap in hun proces. Met ons Themaplein hebben we alle stappen bij elkaar gebracht, op één plek.”
Koppelen
Opvallend is dat er twee bewerkingsmachines in de fabriek staan. Aan de ene kant van het Themaplein heeft DMG een DMU-bewerkingsmachine staan. Aan de andere kant van de corridor staat Bendertechniek met een Brother-bewerkingscentrum. Ed Dekkers, commercieel manager bij Bendertechniek: “Op het productieplein gaan we een draaifreesmachine koppelen met een robot. Deze Brother is in staat om zowel staal als aluminium te verwerken. Net als in een echte productieomgeving moeten we zo flexibel zijn, want we weten nu nog niet van welk materiaal we het product op het Themaplein gaan maken. We doen graag mee met dit unieke en originele project, en op deze manier kunnen we Bendertechniek profileren op Technishow.”
Praktijk
Aangezien data tegenwoordig cruciaal is – zeker als het gaat om productieautomatisering – zijn er veel partijen die zich bezighouden met meten. Zo draagt Laagland bij met Zoller-voorinstelapparatuur. Michel Francken, productmanager bij Laagland: “Door voorinstellen, gereedschappen meten voor de bewerkingsmachines en het monitoren van standtijden, is een productieproces veel efficiënter. Zo kunnen we tijdig inschakelen dat gereedschappen er zijn wanneer ze er moeten zijn. Op het Themaplein zie je heel mooi een totaalconcept met meerdere leveranciers uit alle takken van sport. Precies zoals het in de praktijk gaat.”
Heidenhain levert state monitoring-software aan de fabriek op het Themaplein. “Daarmee kan je de status van het machinepark controleren, zodat je inzicht krijg in de efficiëntie van de machines”, zegt Paul Venema, accountmanager bij Heidenhain. “Op het plein verzamelen we de data en koppelen we dat aan het ERP-systeem. We willen met zijn allen laten zien dat je het proces kan doorlopen zonder dat je handmatig data hoeft toe te voegen. Simpel gezegd: de data gaat in het proces, de handen er vanaf en aan het einde komt er een kant-en-klaar product uit. We willen laten zien dat alle machines en systemen met elkaar praten. En elkaar snappen.”
Seriegrootte
Renishaw speelt ook een rol bij de meetstappen in de Themaplein-fabriek. Philippe Reinders Folmer, general manager bij Renishaw Benelux: “Voordat een stuk de machine ingaat, meten we of het goed te verspanen is. In de machine kijken we gereedschappen na; of ze lang genoeg zijn, de juiste diameter hebben en mogelijk gebroken zijn. En we meten het werkstuk na, zowel in als naast de machine. Vergeet niet, een machine is bij wijze van spreken blind. Meten zorgt ervoor dat je tijdens het verspanen kan corrigeren, zodat het geheel binnen de toleranties blijft. Juist in een geautomatiseerd proces is het cruciaal dat de producten die uit de machines komen, kloppen met wat je wilt produceren.”
Productieautomatisering speelt volgens Reinders Folmer een steeds grotere rol in de maakindustrie in de Benelux. “We willen de kostprijs naar beneden krijgen, en daarnaast flexibiliteit in de producten houden. Eigenlijk wil je naar een geautomatiseerde seriegrootte van 1. In de Benelux is de maakindustrie al goed bezig, zeker ten opzichte van andere landen. Op TechniShow is er echter nog meer te zien. Het grappige is dat je op het Themaplein een aantal bedrijven ziet die elkaar beconcurreren en nu samenwerken. Als bezoeker kan je dus keuzes maken. Je bent niet gebonden aan één partij. Er zijn veel oplossingen.”
“Gereedschap en productbeheersystemen (veding systemen) zijn een cruciaal onderdeel in een fabriek als deze”, vervolgt Henry Blom, algemeen directeur van Hoffmann Group Nederland en Belgie. “Zeker omdat onze TOOL24-systemen naadloos zijn te koppelen aan ERP-software zijn ze onmisbaar om de digitale procesketen sluitend te maken. Wij vinden het themaplein dan ook een fantastisch initiatief, omdat het voor de bezoekers van de TechniShow een zeer verhelderende blik geeft welke mogelijkheden er zijn op het gebied van van productie- en procesoptimalisatie en welke voordelen dit brengt.”
Missie
Terug naar de gang, waar Erik Bakker van Supplydrive met zijn hololens nog in de weer is. Henk Abbring, directeur en eigenaar van MKG Nederland, staat er nu ook bij. Abbring ontwikkelt en implementeert met zijn MKG Nederland sinds 2000 ERP-software voor mkb-metaalbedrijven in de maakindustrie. Het hoofdkantoor van MKG Nederland zit in Hengelo, maar vorig jaar heeft het bedrijf een vestiging geopend op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven.
“Met onze MKG ERP-software zorgen wij ervoor dat data door de gehele fabriek gedeeld kan worden. Daardoor kunnen we goed zien of alles is gegaan zoals het moet, zonder dat er een mens aan te pas hoeft te komen. We verzorgen hiermee een digitale fabriek en zijn daarmee het administratieve kloppende hart van een bedrijf. Onze missie is om bedrijven excellent te laten presteren. Dat lukt alleen als je samenwerkt en goed met elkaar koppelt. Op het Themaplein kunnen we dit presenteren en vormgeven. Dit plein is ons op het lijf geschreven, want hier zijn we dagelijks mee bezig. MKG is daarnaast Smart Industry Ambassadeur in het Smart Industry Fieldlab ‘Smart Connected Supplier Network’ (SCSN) dat als doel heeft om de Nederlandse maakindustrie te versterken en de digitale fabriek te realiseren. We laten met ons allen op Technishow een duidelijk verhaal zien dat relevant is voor de hele maakindustrie.”
De fabriek
De fabriek op het Themaplein is een live opstelling zoals ook in een echt maakbedrijf te vinden is. Dat houdt in dat er orderintake, gereedschappen, een AGV, integratie met machines, robotcellen en alle bijbehorende software aan de pas komen. Op het moment van schrijven doen er negen partijen aan mee: Bendertechniek, Cellro, DMG Mori, Heidenhain, Hoffmann Group, Laagland, MKG, Renishaw en SupplyDrive. Het Themaplein is mede mogelijk gemaakt door de brancheverenigingen FPT-VIMAG en NEVAT. Heb je vragen over het Themaplein Productieautomatisering, neem dan contact op met Ires Veerman, branchemanager FPT-VIMAG, via ires.veerman@fme.nl.