Het AMC biedt een uniek platform in Nederland waar bedrijven ideeën en alternatieven kunnen uitproberen, zodat ze de best mogelijke informatie krijgen voordat ze zich committeren aan grote investeringen. Dit is vooral belangrijk voor kleine bedrijven die zich geen eigen onderzoek en ontwikkeling kunnen veroorloven.
De locatie is opgebouwd rond twee grote demonstrators, de ene gebaseerd op de procesketen van metaal 3D-printen en de andere gebaseerd op een herconfigureerbaar, modulair assemblageproces. Beide zijn sterk geautomatiseerd en worden ondersteund door geavanceerde digitale twins die worden aangestuurd door real-time gegevens.
Fabrikanten worden voortdurend uitgedaagd om betere producten te leveren, met een kortere time-to-market en tegen lagere kosten. Consumenten voegen hier nog meer uitdagingen aan toe door oplossingen te vragen die vaak kleine batchgroottes vereisen. De enige manier om deze uitdagingen aan te gaan is door betere productietechnologie, ondersteund door digitale modellen en nieuwe AI-concepten. Het AMC biedt een platform om dit te onderzoeken in combinatie met de specifieke behoeften van industrieën in de regio.
Het Fraunhofer Innovation Platform aan de UT (FIP-AM@UT) bestaat uit een multidisciplinair team van zeer gemotiveerde ingenieurs die zich richten op het bieden van oplossingen voor de lokale maakindustrie. Deze ingenieurs putten uit de aanzienlijke kennis en expertise van de UT en het Fraunhofer Institute for Production Technology, gevestigd in Aken, Duitsland, en via de rest van het Fraunhofer-netwerk. Geavanceerde concepten kunnen worden onderzocht ten behoeve van de industrie in de regio. Gestimuleerd door regionale, nationale en Europese financiering biedt het een one-stop shop voor bedrijven die slimme industriële oplossingen willen verkennen die aan hun behoeften voldoen.