Volgens oZone geeft de nieuwe module Lastechnieken een goed overzicht van de verschillende lastechnieken. Daarnaast krijg je na het volgen van de module meer inzicht in robotiseringsmogelijkheden en ontstaat er een aantrekkelijker beeld van werken met lastechnieken.
Nicole van Ham, projectleider oZone: “Bij ‘lassen’ hebben veel mensen nog het verouderde beeld van mannen met een laskap en een ouderwets lasapparaat. Dat terwijl de technieken inmiddels gemoderniseerd zijn en moderne manieren van lassen steeds breder worden toegepast. In dit onderwerp maak je kennis met verschillende lastechnieken en je krijgt een inkijkje in het werken in de lastechniek. Daar werken niet alleen mensen, maar ook steeds vaker robots en cobots. En dat zorgt weer voor boeiende beroepen.”
FPT-VIMAG is een van de initiatiefnemers van de module. Nikki Roozemond-Jacob van FPT-VIMAG: “Onderwijs is een van de speerpunten van onze brancheorganisatie. We merkten dat veel informatie over bijvoorbeeld plaatbewerking en precisietechniek verouderd is. Daarom willen we graag helpen door inzicht te geven in de laatste stand van de techniek. Deze informatieve module is het resultaat hiervan. Hij geeft medewerkers in de technische sector de mogelijkheid om in korte tijd volledig op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op het gebied van lassen”
Peter Haspels, sales manager bij Valk Welding, was – samen met Wim Goedhart van Laskar Puntlastechniek – verantwoordelijk voor de technische invulling van het filmpje. “Het eenzijdige beeld van lassen stoorde ons. Het gaat altijd over MIG-lassen, waarbij de lasser in een overall in een donkere en smerige omgeving aan het werk is. Dat beeld klopt niet en heeft een upgrade nodig. Wij proberen te laten zien dat techniek leuk is. En dat je werkt in een schone, gezonde omgeving. En dat het ook nog eens modern is, met robots en IT. Behalve MIG- en TIG-lassen wilden we ook weerstandlassen, stiftlassen, laserlassen en robotisering laten zien.”
Bron: afbeelding YouTube