In de bijna kwart eeuw die Johan Nieuwlands, directeur van Helmut Fischer Nederland, in het vak zit, is er veel veranderd als het gaat om het meten van oppervlakten. De huidige trend? Nieuwlands ziet dat data-handling steeds belangrijker wordt. “Vroeger werden data niet bewaard en werden dus geen trends gemonitord. Nu is er steeds vaker de noodzaak om meetdata op te slaan en te analyseren. Dat is nodig om op de lange termijn de producten en de coatings te verbeteren. Alleen door goed te weten wat je hebt gedaan, kun je je product verbeteren. Besparen is vaak een doel; je wilt niet te veel coating aanbrengen. Maar zeker ook niet te weinig.”
Daarnaast eisen eindgebruikers steeds vaker dat een product herleidbaar is, vooral in de automotive- en luchtvaartindustrie. De coatingdata moeten eenvoudig, duidelijk en zinvol zijn. Nieuwlands geeft een voorbeeld: “We hadden een klant die onderdelen maakte die moesten worden ingebouwd worden in auto’s. De onderdelen waren redelijk groot van stuk. De verdeling van de coating was heel belangrijk. Bij een object van zo’n formaat moet er wel op twintig plekken worden gemeten, en die data moeten ook worden verzameld. Dat betekende dat er een meetplan moest komen.”
Nieuwlands en zijn team hebben met de klant meegedacht. Hoe kun je een instrument leveren om data op een open en slimme manier te verwerken? De klant dacht eraan om iedere meting direct en draadloos naar het systeem te sturen. Maar daar zitten risico’s aan. Tijdens het tranporteren van de data kan de verbinding immers wegvallen, zeker in een industriële omgeving. Je kunt ook een meter hebben waarin de data worden geslagen. Na een aantal onderdelen worden de gegevens dan ‘in alle rust’ doorgestuurd. Dat was een betere oplossing, aangezien realtime data in dit geval niet nodig waren. De gegevens waren belangrijk om bij elk gebruikt product een meetrapport mee te sturen; zoals zeker in de automotive-wereld is de eis dat alles moet zijn te herleiden.
Magnetiseerbaar
Voorheen had meten een analoog karakter, maar dat verandert snel, vertelt Nieuwlands. “Bij analoge toestellen heb je altijd te maken met kabels. Dat is minder goed werkbaar. Daarom digitaliseren meetsondes steeds meer, waarbij in de kop van de taster het signaal al wordt omgezet, zodat het makkelijker kan worden verstuurd. Een coater meet bijvoorbeeld via de wervelstroommethode of een magnetische methode. Bij een analoge techniek was er eigenlijk sprake van een domme taster. Nu is de techniek geminiaturiseerd in een klein kopje in de meetsonde. Het gedigitaliseerde signaal gaat naar een uitleesunit.”
Zijn bedrijf introduceert een portable meetinstrumentenlijn met deze techniek, de DMP-serie. Tijdens de oppervlaktetechniekbeurs ECS 2023 in Neurenberg introduceerde Helmut Fischer deze oplossing voor niet-destructieve laagdiktemeting van magnetiseerbare en niet-magnetiseerbare basismaterialen. De apparaten in de DMP-serie worden voor bijna elke meetbehoefte gebruikt, in tal van industrieën. De modellen Dualscope, Deltascope en Isoscope zijn specialistisch in hun respectievelijke toepassingsgebieden: het meten van elektrisch niet-geleidende lagen op niet-magnetiseerbare, elektrisch geleidende basismaterialen, of het meten van niet-magnetiseerbare lagen op magnetiseerbare basismaterialen. De Dualscope combineert beide toepassingen en biedt zo maximale flexibiliteit in één apparaat. De Feritscope DMP30 voor nauwkeurige meting van het ferrietgehalte en de SR-scope DMP30 voor betrouwbare meting van de koperdikte op printplaten maken ook deel uit van de DMP-apparaatserie.
Alle DMP-apparaten zijn verkrijgbaar met de nieuwe digitale sondes van Fischer. Met behulp van de F-adapter kunnen gebruikers de volledige prestaties van Fischers analoge sondes blijven gebruiken en zo profiteren van het grootste portfolio van sondes op de markt. De nieuwe DMP-serie is nu beschikbaar in het tactiele productportfolio van deze specialist in meettechniek. De apparaten zijn voorzien van tal van nieuwe features: een volledig aluminium behuizing met IP64 (plensdicht/stofvrij), een zachte bumper tegen beschadiging bij vallen, krasbestendig en chemicaliënbestendig Gorilla Glass, grenswaardebewaking via licht, geluid en trillingen, een vervangbare en snel oplaadbare batterij, en eenvoudige gegevensoverdracht via USB-C en bluetooth.
Kleiner
Nieuwlands: “De nieuwe Tactile Suite- software is gericht op tactiele laagdiktemetingen. Hij kenmerkt zich door een modern design, innovatieve gebruikersbegeleiding en uitgebreide functionaliteiten. Die omvatten automatische apparaat- en sondeherkenning, directe gegevensoverdracht in realtime naar Excel via USB-C en bluetooth, en uitgebreide mogelijkheden voor het maken van rapporten en evaluaties.”
Tot slot vragen Nieuwlands wat volgens hem de uitdaging voor de toekomst is. “Het moet nog kleiner”, stelt hij. “Voor een standaard meetsonde kunnen we prima alles digitaliseren op dit moment. Maar ook bij speciale sondes moet het nog kleiner, om de elektronica kleiner en kleiner te maken en tegelijk rekening te houden met het feit dat we een IP65-kwalificatie verwachten. Die staat voor een behuizing die schokproof en water- en stofdicht is.”