Vergelijk een fabriek eens met een voetbalteam. Zet je Frenkie de Jong op doel, dan is er een goede kans dat hij er niets van bakt. Het publiek zal morren dat het Nederlands elftal een slechte keeper heeft en de carrière van De Jong is voorbij. Maar zet je De Jong op zijn normale plek op het middenveld, dan is hij een topspeler. Moraal van het verhaal? Als je iemand in zijn kracht zet, functioneert hij het beste.
Een artikel met een voetbalanalogie beginnen is in een technisch vakblad niet gewoon. Maar misschien wel bij een verhaal over Koot van Boers & Co. De directeur van de Schiedamse producent is niet alleen
groot voetbalfan, hij is per definitie een man die ervoor kiest om mensen op de juiste plek te zetten, zodat ze kunnen groeien. “Je kan het alleen samen doen, door elkaar op de goede manier te coachen.”
Cultuur
Misschien is het solidariteitsgevoel wel begonnen in 1940. Bij het verschrikkelijke bombardement van de Maasstad werd Boers & Co hard getroffen door de Duitse bommen. Er bleef niets over van het bedrijf.
Door de hitte van de brand waren zelfs de muntjes in de geldkist aan elkaar gesmolten. De toenmalige werknemers hebben hieruit een briefopener gemaakt en aan de directeur, de heer Boers, geschonken met de boodschap: we gaan het bedrijf met z’n allen opnieuw opbouwen en hier is het eerste gereedschap. De briefopener is sindsdien van directeur op directeur doorgegeven. Hij staat symbool voor de toekomstgerichtheid van Boers & Co en de gezamenlijke wil om te groeien.
Vandaag de dag worden er geen graveerwerk en stempels meer gemaakt door Boers & Co. In 1985 kwam de eerste CNC-machine binnen en groeide het bedrijf naar een mechatronica- en metaalbewerkings-bedrijf. Op dertigjarige leeftijd werd Koot directeur. Het liep niet helemaal goed bij de afdeling plaatwerk en hij mocht proberen als plaatwerkbedrijfsleider de boel te redden. “Ik vond de metaal prachtig. De cultuur, de mensen, dat is gewoon mooi.”
Het lukte Koot, en Boers & Co is nu weer een florerend metaalbedrijf. Het grote verschil is de vooruit-strevende aanpak van Koot. Natuurlijk is hij in zijn hart een liefhebber van metaal; zijn vakantiewerk als dertienjarige vond plaats op de werkvloer. Maar bovenal is hij van origine geschoold als bedrijfseconoom en kijkt hij met een meer procesmatige en organisatorische blik naar zijn bedrijf.
Een van de speerpunten van Boers & Co is onderwijs. Ook uit noodzaak; Koot merkte dat het steeds moeilijker werd om mensen te vinden. Niet alleen bij zijn bedrijf, maar ook bij ‘concullega’s’ uit Zuid-Holland. “De sleutel blijkt een betere onderlinge samenwerking. Bij bijeenkomsten van de Nevat had ik gezien dat iedereen samenwerkte en elkaar wat gunde. Waarom zou dat bij ons in de regio niet kunnen?”
Het resulteerde in het ECP. Dit Expertise Centrum Precisietechniek is een vereniging van en voor maakbedrijven in Zuid-Holland met kennis van en een passie voor precisietechniek en verspanen.
Op 29 maart 2019 is de vereniging opgericht met steun van OOM en de Koninklijke Metaalunie. Belangrijk aan het ECP is dat het open is. “We zijn er voor iedereen, zowel voor het gehele onderwijsveld als voor alle relevante bedrijven in de regio. We vertrouwen elkaar. Dat brengt ook een risico met zich mee. Het kan gebeuren dat je veel energie in de opleiding van een jongere stopt en dat hij of zij er vervolgens voor kiest om niet voor jou te gaan werken. Dat kan. Maar dan moet je jezelf afvragen waarom zo’n jongere niet bij jou komt. Stel in dat geval als vraag: ‘waarom is mijn bedrijf blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg voor deze werknemer?’. Daar zit dus ook een les in voor jezelf: steeds beter worden.”
Hoe past de samenwerking met Cellro hierin? Bij automatiseerder Cellro heeft Boers & Co een Xcelerate X35-robotautomatisering geïmplementeerd. De robot is gekoppeld aan twee Robodrills van Fanuc.
Het is de eerste robot bij Boers & Co die materiaal, klemmen én gereedschappen kan wisselen. Hierdoor kan hij een grote range aan producten geautomatiseerd maken. Koot: “Wat Cellro voor ons heeft gemaakt, is uniek. Je ziet vaker dat productwissel werkt, maar èn een product, èn mallen en gereedschap over twee machines wisselen, is wel een dingetje.” Het zit in de combinatie met de Robodrills. Deze zijn normaal niet uitgerust met een groot toolmagazijn en ook niet voorbereid op high mix low volume, zoals Boers & Co dat wenste. Cellro heeft hierin het verschil gemaakt door op machinebestuuringsniveau tool handling mogelijk te maken. “Daar zit intelligente software achter. En eerlijk gezegd werkte dit systeem ook niet meteen feilloos. Maar Cellro heeft het opgelost. Dat is het vertrouwen dat je in elkaar moet hebben. Als fabrikant en als leverancier moet je bereid zijn om te struikelen. Als je daar maar van leert, zodat je beter wordt.”
Niet voor niets is de implementatie van de Xcelerate X35 het sluitstuk van een proces. “Destijds zagen we robottechnologie komen en wilden we ‘in het donker’ klemmen, materiaal en gereedschappen wisselen, zodat we 24/7 een maximale benutting van onze kapitaalgoederen zouden hebben. Doel was om op compacte machines een zo groot mogelijk diversiteit van producten te kunnen maken.” Het is gelukt, weet Koot. De robot zorgt dat de twee Fanuc-machines het maximaal aantal spindel-uren levert. “Het is een multifunctionele oplossing. Dit is echt next level, wat mij betreft. En een voorbeeld voor de mensen bij ons bedrijf. Met innovaties kunnen we jonge techneuten boeien en binden.”