Frank Siepel pakt een ringetje uit een plastic bakje. “Kijk, minder dan een millimeter in doorsnee”, zegt hij. “Er zijn niet veel bedrijven die dit kunnen maken.” Siepel is directeur/eigenaar bij Vedos in Venlo. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het draaien, frezen en reinigen van zeer fijnmechanische producten van metaal en kunststoffen. Klanten zitten in de medische industrie, halfgeleiders, voedingsmiddelen en apparatenbouw. “We lassen niet, we slijpen niet. We doen twee vaktechnische zaken omdat we daar goed in zijn: draaien en frezen. En omdat reinheid wordt gevraagd door onze klanten, hebben we ons ook toegelegd op reinigen. Daarbij gaat het altijd om fijnmechanische producten. Ik zeg altijd: we maken geen producten die groter zijn dan een theekopje. Waarom? Om je te kunnen onderscheiden kun je kiezen of je hele kleine of hele grote producten maakt. Alles wat in de middenmoot zit, kunnen veel andere bedrijven ook maken.”
Het productieproces van Vedos verandert. De takttijden – een indicatie van de tijd die beschikbaar is om een product te draaien – worden korter. Automatisering is een van de mogelijke oplossingen. Leering Hengelo leverde een RoboTrex-automatiserings-oplossing van Lang Technik. Naar tevredenheid, want een tweede opstelling is inmiddels ook in gebruik genomen. Siepel: “We zijn van huis uit draaier. Frezen deden we erbij. Maar de vraag naar frezen neemt toe; we zijn van twee freesbanken naar zes gegroeid, en van drie- naar vier-assig. En nu zijn we aan de slag met vijfassers. Dat is een groot verschil, als het gaat om het productieproces. Het is namelijk een andere benadering van een product. Het vereist juist automatisering, omdat handling bij het kleine formaat producten dat we frezen erg lastig is. Als we de producten in een opspansysteem kunnen plaatsen, valt het dus goed te automatiseren.”
Geheim
Vedos bestaat onder de huidige naam 26 jaar. Wat Philips was voor Eindhoven, was Oce voor de regio Venlo. Het was de motor van de regio, en alle frezerijen leverden rechtstreeks aan de printerfabrikant.
Vandaag de dag is Vedos de enige die nog rechtstreeks aan Oce levert. “Ons geheim? We zijn specialisten die onze vakmensen koesteren. En we hebben eenheid in ons machinepark”, zegt Siepel. Die eenheid is duidelijk te zien. Bij binnenkomst in de productiehal lijkt het wel een cleanroom. Zo staat er een twintigtal CNC-draaibanken van (DMG) Mori en ongeveer vijftien bewerkingscentra van Fanuc.
Uniformiteit betekent niet alleen dat de klant hetzelfde niveau van frezen krijgt, maar ook dat medewerkers elkaar kunnen helpen op de machines. Het allerbelangrijkste is echter dat Siepel de vakmensen koestert die met hem werken. Een van de manieren waarop hij dat doet, is door vooral geen scheiding te maken tussen de medewerkers op kantoor en in de werkplaats. Dat bevordert de betrokkenheid van iedereen bij het bedrijf. “Iedereen wil leuk werk. Dus laat je repeterende taken door een robot doen en laat je mensen de meer uitdagende of interessantere klussen uitvoeren. Anders hou je het werk niet interessant. Een voorbeeld? Vier mensen volgen de basiscursus Fanuc-besturing. Zo hou je elkaar betrokken. Want ook zij kunnen straks meepraten over een technische tekening van ASML.”
Trolley
Vedos werkt samen met Leering Hengelo, als het gaat om spantechniek. Leering is een betrouwbare partner met veel kennis van zaken. Volgens Siepel is de kracht van Lang Technik de mogelijkheid om materiaal met hoge treksterkte te spannen, zonder slijtage aan het spanmiddel. Vooral klemsituaties waarbij hoge vasthoudkrachten benodigd zijn, vormen een risico op vervorming op het werkstuk. “Spanningsvrij klemmen is voor ons cruciaal, vooral omdat we met fijnmechanische producten werken. Hierdoor kunnen we een grote mate van repeteerbaarheid halen. Dat is echt een van de grote voordelen van de klemmen van Lang.”
Lang is niet alleen bekend van de klemmen, maar tegenwoordig ook van automatiseringsoplossingen. Zo heeft het bedrijf de zogenoemde RoboTrex ontwikkeld. De focus bij deze ontwikkeling lag vooral op het opslaan van zoveel mogelijk klemmen, hoge bedrijfszekerheid en eenvoud. Lang kwam uit op twee versies, gebaseerd op de grootte en het gewicht van de houder. De RoboTrex 52 heeft een payload van 20 kilogram en kan werkstukken tot 12,5 kilogram aan. De RoboTrex 96 kan werkstukgewichten aan van 25 kilogram. Het principe is simpel: je vult offline een trolley. Die rol je in het systeem en de robot plaatst het werkstuk met klem en al in de freesbank.
Siepel: “Als je wilt werken vanaf een pallet, moet je alles goed leggen. Als er iets scheef ligt, komt er een storing. Met dit systeem heb je daar geen last van. De positie van de trolley is zuiver, de posities van de klemmen op de trolley zijn zuiver. Er is geen risico. In de nacht draait de robot daarom de grootste freesbewerkingen. Overdag frezen we het grondstuk eraf. Dat is het gedeelte dat in de spanklem zit. Een belangrijk verschil tussen de Lang-klemmen en andere systemen, zijn de nokjes die erin zitten. De contour wordt vooraf ingedrukt en overgenomen door de klem. Daar draagt het product op en de klemmen van Lang kunnen heel goed spanningsvrij het metaal vasthouden, juist dankzij die nokjes.”
Prijsvraag
Soms kan een balletje raar rollen. Aanvankelijk had Vedos niet eerder gedacht aan een RoboTrex-automatisering van Lang Technik. Op een dag kreeg Peter van Dijk een telefoontje van Leering Hengelo. Leering Hengelo is exclusief distributeur van Lang Technik in de de Benelux. Wat bleek? Van Dijk had de RoboTrex gewonnen. Op een beurs in Duitsland had hij zijn visitekaartje in een bol gedeponeerd. Uit de honderden kaartjes werd zijn naam getrokken. Zelf was Van Dijk het al vergeten. Klein addertje: om het systeem goed werkend te krijgen, moeten er nog wel trolleys en koppeling aan de machine bij komen. En natuurlijk een 5-assige machine. De trolleys en configuratie werden door Leering Hengelo snel geregeld. Ook de aankoop van een Fanuc 5-asser was snel geregeld. De insteek was: we zetten het geheel op en misschien is het over een jaar wel gereed. Van Dijk – liefhebber pur sang – was echter getriggerd. Dezelfde avond nog draaide de RoboTrex-oplossing, en na drie weken draaide de Lang-automatisering 24/7 volledig mee in de productie.