Dr. Alexander Broos, hoofd onderzoek en technologie bij de VDW (Duitse vereniging van machinegereedschappenbouwers), Frankfurt am Main, en umati-projectmanager, is verheugd over de effectieve voortzetting van het werk: “We konden voortbouwen op de succesvolle lancering in 2022 en verwelkomde ook veel nieuwe deelnemers aan boord. De hackathon heeft nog drie andere partners aangetrokken tot de umati-gemeenschap. Dit toont aan dat er nog veel werk te verzetten is om de intelligente netwerking van machines tot stand te brengen. Steeds meer experts zijn erkennen hoe we moeten samenwerken over bedrijfsgrenzen heen, en welke kansen umati kan bieden om ons gemeenschappelijke doel te bereiken.” Software-architect Timo Barth van Codewerk, een in Karlsruhe gevestigde softwaredienst en provider die deelneemt aan umati, is het daarmee eens: “Het was een nuttig evenement voor Het was erg goed georganiseerd, wat betekent dat we heel veel dingen over umati hebben kunnen ontdekken. Het was ook een uitstekende gelegenheid om ideeën uit te wisselen en van elkaar en van de vele experts te leren.”
Uitdaging
De deelnemers vormden in totaal vijf teams en konden de implementatie van OPC UA for Machine Tools voor het aansluiten van oudere machines testen. Ze werden ondersteund door United Grinding Group, Grob-Werke GmbH & Co. KG uit Mindelheim en Wago GmbH & Co. KG uit Minden, die componenten leverden voor montage achteraf. “Ik vond het erg interessant om meer over umati te ontdekken en te begrijpen wat het eigenlijk inhoudt. De uitdaging blijft hetzelfde: de kloof tussen de klant en de machine overbruggen, en het zo eenvoudig mogelijk maken om de data te gebruiken”, zegt deelnemer Urs Stäheli, Director Software Development bij slijpmachinefabrikant Kellenberger uit St. Gallen, Zwitserland.
Ondersteunen
Bovendien kon een van de groepen het gebruik van de binnenkort beschikbare OPC UA voor Power Consumption Management Companion Specification voor werktuigmachines vooraf testen, waardoor waardevolle inzichten werden verkregen die zullen worden teruggekoppeld naar het standaardisatieproces. Hetzelfde geldt voor de deelnemers aan de hackathon, zoals Bastian Schmick, connectiviteitsexpert bij ifm electronic gmbh, Essen, bevestigt: “Het was zeker de moeite waard om deel te nemen. We konden onze OPC UA-expertise verdiepen en een beter begrip krijgen van de umati ecosysteem. We moeten nu gaan zitten en alle verschillende inzichten verwerken.” Met praktijkervaring uit de praktijk bijdragen aan de verdere ontwikkeling van OPC UA-specificaties en daarnaast een snelle implementatie ondersteunen – dat zijn enkele van de kerntaken van umati. In umati hebben al tien subsectoren uit de machine- en installatietechniek hun krachten gebundeld met hun eigen individuele OPC UA Companion-specificaties.