Efe Erdem, uitvoerend directeur MEXT Technology Center, kijkt zijn ogen uit, terwijl Marcel de Beer van KMWE uitlegt hoe zijn bedrijf samenwerkt met K3D. K3D richt zich op het delen van kennis en productiecapaciteit rond 3D-metaalprinten. Die ‘open’ houding reflecteert hoe Brainport Industries Campus werkt. Het is een ontwikkel- en productielocatie voor bedrijven en kennisinstellingen in de hightechsector, waar iedereen van en met elkaar kan innoveren.
Erdem vertegenwoordigt MESS, de grootste industriële vereniging in Turkije, opgericht in 1959. MESS ondersteunt de ontwikkeling van 260 aangesloten bedrijven in de metaalindustrie in het land. Erdem is onderdeel van een Turkse delegatie die een bezoek brengt aan drie bedrijven op de Eindhovense Brainport Industries Campus (BIC). Het doel is om te onderzoeken of Nederland en Turkije beter kunnen samenwerken op het gebied van digitalisering van productietechnologie. Het door het Innovatie Attaché Netwerk van het ministerie van Economische Zaken opgezette bezoek aan K3D, AM Flow en Fontys Hogeschool wordt begeleid door Philippe Reinders Folmer (general manager Benelux Renishaw en voorzitter vakgroep 3D printing van FPT-VIMAG) en George Wels (directeur a.i. FPT-VIMAG).
Versneld
In de metaalindustrie in Turkije werken ongeveer 210.000 mensen en de sector exporteert jaarlijks voor meer dan 60 miljard euro aan producten. Dat is veertig procent van de totale export van het land. Voor Turkije is modernisering van de industrie van levensbelang. Daarom heeft MESS de zogenoemde MEXT Digital Factory opgezet, waarmee de digitale transformatie van zijn leden en de algemene industrie in Turkije moet worden versneld. Daarbij hoort het MEXT Technology Center, een digitale fabriek, showcase- en trainingsruimtes, co-working-ruimtes voor start-ups, en conferentiecentrum.
Hoe belangrijk zijn Nederland en Turkije voor elkaar? Het BBP (Bruto Binnenlands Product) van de landen is ongeveer gelijk, zo’n 750 miljard euro, en voor allebei de landen is Duitsland by far de belangrijkste handelspartner. Rory Nuijens, senior adviseur voor innovatie binnen het Netherland Innovation Network en onderdeel van het Nederlandse consulaat in Istanbul, geeft aan dat de kennis over Turkije en wat het land doet op het gebied van machinebouw en digitalisering nog niet bekend genoeg is in Nederland. “Dat willen we graag voor het voetlicht brengen”, zegt hij. “Want de maakindustrie in Turkije is aanzienlijk, met belangrijke spelers in automotive en in witgoed.”
Het ministerie is bezig met een studie om in kaart te brengen wat de stand van zaken is in Turkije als het gaat om Smart Industry. Deze studie zal eind oktober gereed zijn en Nuijens wil er vervolgens de boer mee op. “Dan kunnen we het Nederlandse bedrijfsleven laten zien: dit zijn de uitdagingen in Turkije, hier hebben ze onze kennis nodig. Ik weet al dat ze erg geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van 3D-printen.”
“Het digitale centrum MEXT in Istanbul speelt een belangrijke rol in de digitalisatie van de Turkse maakindustrie. Daar zouden we een seminar kunnen houden, om Nederlandse en Turkse bedrijven met elkaar in contact te brengen. Geïnteresseerde bedrijven mogen me benaderen. Mijn ministerie en ik brengen partijen graag bij elkaar.”
Volgens George Wels, interim-directeur van FP-VIMAG, zijn dit soort bilaterale bijeenkomsten van groot belangrijk. “We willen kennis met elkaar delen, kunnen van elkaar leren met als doel de opgedane kennis in te zetten en ten goede laten komen aan de markt. Wij als brancheorganisatie spelen graag een verbindende rol hierin.”
Op de foto van links naar rechts: Rory Nuijens (Senior advisor for Innovation, Technology & Science | Netherland Innovation Network), Philippe Reinders Folmer (General Manager Benelux Renishaw | Bestuurslid FPT-VIMAG | Voorzitter vakgroep 3D printing), Barış Arıkan (Head of Sales & Ecosystem, MEXT Technology Center), Efe Erdem (Executive Director, MEXT Technology Center). Op de rug gezien Marcel de Beer van KMWE.