FPT-VIMAG is medeoprichter en sinds 1950 lid van CECIMO, de Europese organisatie voor de werktuigmachine- industrie en daaraan gerelateerde productietechnologieën. FPT is hiervan de Nederlandse vertegenwoordiger en heeft speciaal aandacht voor Additive Manufacturing.
CECIMO bevordert onderzoek en markt gedreven innovatie binnen de European Machine Tool industrieën. Additive Manufacturing is een van de speerpunten van die innovatie. Dit is geheel in lijn met de FPT-VIMAG strategie om het algemene kennisniveau rondom 3D-printing significant te verhogen bij het MKB. Wij zien diverse productiviteits- kansen en concurrentievoordelen voor de Nederlandse maakindustrie bij het gebruik van 3D-printing technieken.
Binnen de vereniging heeft de vakgroep, die zich bezighoudt met 3D-printing, een brede vertegenwoordiging van toonaangevende fabrikanten, importeurs, softwareleveranciers en specialisten rondom nabewerkingstechnieken. De vakgroep kan zo designers, OEM’s en producenten op alle onderdelen van het Additive Manufacturing proces adviseren. In September 2021 lanceerde de vakgroep een interactieve 3D-Printing infographic om het MKB en de Nederlandse maakindustrie te informeren over de integrale procesmogelijkheden en voordelen van deze technologie.
Regelmatig deelt CECIMO vanuit haar Marketing Intelligence functie inzichten over de Europese maakindustrie. In december 2021 publiceerde zij een studie naar de Europese beeldvorming rond de mogelijkheden van Additive Manufacturing. De conclusies uit deze studie weerleggen heersende aannames rond 3D-printen. Deze conclusies onderschrijven wij van harte, zoals bijvoorbeeld de volgende vier conclusies:
- ‘Additive Manufacturing gaat het traditionele productieproces vervangen.’
Nee, Additive Manufacturing wordt niet gebruikt om productietechnologieën te vervangen, maar juist om deze aan te vullen, te verrijken en te verbeteren. - ‘3D-printers kunnen alleen kleine onderdelen maken.’
Deze aanname is onjuist. 3D-printen is niet alleen geschikt voor het produceren van kleine onderdelen, maar kan op grote schaal bedrijven juist helpen bij het realiseren van een rendabele, snelle en flexibele oplossingen voor de productie van grote onderdelen en componenten. - ‘Alles kan ge-3D-print worden.’
Nee, helaas kan niet alles ge-3D-print worden. Een 3D-printer kan echter wel bijna alle vormen printen, hoe ingewikkeld of gedetailleerd ze ook zijn. - ‘De groei van Additive Manufacturing zal leiden tot meer inbreuken op intellectuele eigendomsrechten’.
Er is geen enkel bewijs van een verband tussen de groei van Additive Manufacturing en de toename in het aantal intellectuele eigendomsinbreuken. In Europa wordt, met succes, wettelijk toezicht gehouden op de technologie en de verschillende toepassingen ervan.
In 2021 hebben wij een toename in investeringen en ontwikkelingen van Additive Manufacturing binnen de Nederlandse industrie gezien. Die toename valt samen met de groeiende wens van eindgebruikers om sneller met 0 en 1-series producten de time-to-market te verkorten en ontwerpen te testen. Daarin neemt Nederland een unieke positie in binnen de Europese maakindustrie. FPT-VIMAG zal die ontwikkeling ook in 2022 stimuleren met inspiratie- en kennisdelingssessies, speciale aandacht tijdens de Technishow en verdere uitbouw van de interactieve tool op onze site.
Wij wensen u veel leesplezier met het integrale rapport van CECIMO. Met vriendelijke groet,
Ramon Dooijewaard – Directeur FPT-VIMAG