FPT heeft vanuit haar visie en missie een concrete vertaling gemaakt naar doelstellingen voor het onderwijs in de breedste zin. De leden van FPT zijn de belangrijkste bron van kennis op het gebied van productietechnologie. Deze kennis wil de brancheorganisatie inzetten om onderwijs te verbeteren, zowel in het kader van leven lang ontwikkelen als in het reguliere (middelbaar) beroepsonderwijs.

Onderwijs

Ontwikkelpaden en extra subsidiemogelijkheden Metaal & Metalektro

Om deelname aan opleidingen voor de tekort-sectoren te stimuleren zijn ontwikkelpaden in beeld gebracht en is extra subsidies beschikbaar gesteld voor werkgevers.

Wat zijn ontwikkelpaden?

Op de landelijke opleidingspagina van de overheid (www.leeroverzicht.nl) zijn de eerste 12 ontwikkelpaden met opleidingen en subsidie informatie te vinden. Ontwikkelpaden geven inzicht en overzicht in hoe je kunt instromen, overstappen en doorgroeien binnen of tussen sectoren. Ze laten zien welke functies er zijn, welke vaardigheden je nodig hebt en welke opleidingen je kunt volgen om aan de slag te gaan. Er zijn ontwikkelpaden voor Metaal en Metalektro opgezet.

Aanmerking SLIM-scholingssubsidie

Alle opleidingen binnen deze eerste ontwikkelpaden komen in aanmerking voor de SLIM-scholingssubsidie en ook dit zal op Leeroverzicht met een icoon getoond worden. Het icoon maakt meteen duidelijk welk subsidiepercentage van toepassing is op de desbetreffende opleiding, dit kan oplopen tot 90%. De SLIM scholingssubsidie heeft als doel om met scholing in- en doorstroom in maatschappelijk cruciale sectoren te stimuleren. Daarmee wordt bijgedragen aan het terugdringen van personeelstekorten in deze sectoren.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt van 2025 tot en met 2027 € 73,8 miljoen beschikbaar voor scholingssubsidie onder de SLIM-regeling. De subsidie kan aangevraagd worden door een werkgever of een collectief.

Wanneer kan ik de subsidie aanvragen?

Het eerste tijdvak voor werkgevers opent op 10 maart 2025 en loopt t/m 30 juni 2025.

Het tweede tijdvak loopt van 1 juli 2025 t/m 10 november 2025.

Meer informatie over subsidie en de aanvraagmogelijkheden vind je hier:
https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl/subsidies-en-regelingen/slim-scholingssubsidie

De ontwikkelpaden zijn een initiatief van het Aanvalsplan Techniek in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Meer informatie

Voor meer informatie over FPT-VIMAG kunt u contact opnemen met het FPT-VIMAG-secretariaat. Dit kan telefonisch op 088 400 85 50 of door een mail te sturen naar info@fptvimag.nl. Direct inschrijven kan door het ingevulde aanmeldingsformulier te sturen naar het secretariaat.